Статті

#Назад
11 03.2014

Стелажі для палет – гарантія зручного зберігання важких вантажів

Палетні стелажі (стелажі для піддонів) є найбільш популярним різновидом обладнання для складів.
 
  
 
Існує безліч причин поширення палетних стелажів на сучасних складах, серед яких можна виділити:
 
  • зручність навантаження та розвантаження товару;
  • простота монтажу;
  • розумна ціна.
Стелажі для піддонів дозволяють суттєво мінімізувати витрати у процесі зберігання вантажу. При величезній кількості переваг цих стелажних конструкцій існує один недолік, який пов'язаний з недостатньо раціональним використанням наявних складських приміщень в порівнянні з глибинними або поверховими стелажами.
 
Важко уявити більш зручний спосіб зберігання вантажу, що упакований у палети, а також розташовується на піддонах різного типу. При грамотному розміщенні наявного товару стелажі даного типу дозволяють суттєво підвищити швидкість товарообігу, що призводить до підвищення ефективності роботи складу.
 
Конструкція палетних стелажів дуже проста - вони складаються з рами та балок, чого цілком достатньо для розміщення піддонів. Також палетні стелажі мають певні особливості і можуть відрізнятися за способом зберігання вантажів та призначенням. Так стелажні системи фронтальної конструкції є вертикальними стійками з горизонтальними балками і призначені для зберігання «різношерстого» товару. Тому фронтальні стелажі для піддонів на сьогоднішній день є найпоширенішими серед складських стелажів. Крім універсальності такі конструкції невибагливі до умов використання, не кажучи вже про простоту складання, а при необхідності і демонтажу. До базових елементів відносяться рами та балки, які виготовляються з профілів необхідної товщини, що визначається на етапі проектування системи.

       
                                                профіль рами                                       балки різного перерізу
 
Незважаючи на простоту конструкції палетних стелажів, існує низка важливих особливостей. Наприклад, виготовлення горизонтальних балок виробляється з профілю особливої форми, покликання забезпечити максимальну міцність за відносно невеликою власною масою. Наявність перфорації стійок по всій довжині сприяє легкому розміщенню балок на необхідному рівні, залежно від особливостей вантажу. При максимально компактному розміщенні товару з використанням будь-якої кількості балок єдиним обмеженням є максимальна вантажопідйомність рам.
 
Якщо доводиться зберігати однотипний вантаж протягом тривалого терміну, то, не дивлячись на універсальність стелажів для піддонів, краще використовувати набивні стелажі з глибинним завантаженням. Насамперед, вони дозволяють досягти високої щільності складування - всі наявні піддони розміщуються в глибині стелажу в необхідну кількість рядів як по глибині, так і по висоті. Таке складування сприяє досягненню практично стовідсоткового використання всього наявного обсягу стелажної системи. Виняток великої кількості проходів для доступу до необхідного товару дозволяє більш раціонально використовувати корисну площу складу - міжстелажні проходи займають набагато менше місця, ніж у випадку стелажів.
 
Отже, ми розглянули стелажні конструкції, які дозволяють оптимально здійснювати зберігання масивних палет. Яким чином краще зберігати вантажі, що залишилися? Прекрасним рішенням будуть поличкові стелажі, але різноманітність таких конструкцій значно вища, ніж палетних стелажів. Неважко заплутатися у стелажах з різними областями застосування та технічними параметрами. Як і у випадку стелажів для піддонів необхідний стелаж варто підбирати виходячи з особливостей вантажу, що зберігається.